Vaartkapoen-standbeeld weggehaald voor heraanleg Sainctelette

Tibert Blommaert
30/04/2024

Het bekende Molenbeekse standbeeld van de vaartkapoen die een politieagent onderuithaalt, is dinsdag tijdelijk weggehaald. Het monument moet wijken voor de heraanleg van het Saincteletteplein, maar komt na de werken terug. Al ligt de precieze locatie nog niet vast.

Het iconische standbeeld De Vaartkapoen staat al sinds 1985 aan het Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek en is van de hand van de Brusselse beeldhouwer Tom Frantzen. Het stelt een rebelse havenarbeider voor die uit het riool opduikt en een lopende politieagent doet struikelen. Het kunstwerk is een ode aan striptekenaar Hergé en aan de rebelse Brusselse humor, of zwans.

De term 'vaartkapoen' verwijst naar de eigenzinnige havenarbeiders van het industriële Sint-Jans-Molenbeek van vroeger. Zij namen soms een loopje met de wet en kregen het geregeld aan de stok met de politie. Ondertussen is de term verveld tot een bijnaam voor alle inwoners van Molenbeek.

Het beeld wordt later teruggeplaatst, maar het is nog niet duidelijk wanneer of waar.

Lantaarnpaal

Volgens kunstenaar Tom Frantzen zou het de bedoeling zijn om het standbeeld in een nieuw parkje aan de overkant van het Kanaal te plaatsen. Maar het idee dat het Molenbeekse symbool misschien naar Brussel-Stad oversteekt, wordt door sommige Molenbekenaars niet gewaardeerd. "Dit beeld hoort niet thuis in Brussel-Stad," reageert het Migratiemuseum in Molenbeek op X, het vroegere Twitter.

Voor Frantzen is het vooral belangrijk dat de hele compositie behouden blijft: "Ik hoop dat de lantaarnpaal meeverhuist, die hoort bij het beeld," zo laat hij weten. “Eigenlijk is de huidige locatie perfect, maar ik ben tevreden zolang het maar in de buurt van de vaart blijft staan."

Over de exacte locatie waar het standbeeld zal komen is nog niets zeker, zo laat het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) in een reactie weten. "Maar het hoort bij de wijk en moet dus zeker in dezelfde buurt blijven staan."

@MMM_BXL via X | Het Migratiemuseum in Molenbeek laat alvast weten op X, het vroegere Twitter, dat het beeld volgens hen niet thuishoort in Brussel-Stad.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni